Het Berenbos

Voor wat voor soort beren zet Bears in Mind zich eigenlijk in? Aan wat voor situaties moeten we denken? Lees hieronder een aantal verhalen over beren die Bears in Mind de afgelopen jaren heeft gered en naar Het Berenbos in Ouwehands Dierenpark in Rhenen heeft gehaald!

Russische theaterbeer Dadon

Dadon, een Russische mannetjesbeer, zorgde jarenlang voor het vermaak van Russische kinderen in een theater in Moskou. In december 2003 viel hij zijn verzorger aan, die helaas aan zijn verwondingen overleed. Uit vrees dat iemand hem uit wraak iets aan zou doen, zocht een medewerkster van het theater (en eigenaresse van Dadon) een alternatief onderkomen voor hem.

Dadon in Russische gevangenschap

Uiteindelijk kwam ze bij Bears in Mind terecht. Het vergde een enorme inspanning om Dadon naar Nederland te krijgen. Gelukkig kreeg Bears in Mind hulp van de Nederlandse ambassade in Rusland, enkele Russische ministeries en de dierentuin van Moskou om ervoor te zorgen dat de beer uiteindelijk vervoerd kon worden. Daarnaast is Bears in Mind enorm geholpen met alle financiële steun van haar donateurs. Alles bij elkaar heeft de komst van Dadon een slordige €10.000,- gekost.

Na maanden van hard werken om de juiste papieren in handen te krijgen (diverse vergunningen zijn nodig voor het vervoer van beren) en transportzaken regelen, kon Dadon zijn reis naar Het Berenbos beginnen waar hij op 18 oktober 2004 aankwam! Dadon voelde na een quarantaine periode van 30 dagen voor het eerst gras onder zijn poten, een heel bijzonder moment. Hij was zo blij als een kalfje in de lente! Kort daarop maakte hij kennis met de eerste bewoners van Het Berenbos. Omdat hij nog nooit een andere beer had gezien, was dit wel even wennen. Gelukkig heeft Dadon zijn plekje weten te veroveren in Het Berenbos en is hij een speelse en goedgehumeurde, sociale beer geworden!

 Dadon in Het Berenbos

 

Georgische drieling

Na lang wachten zetten de drie Georgische beren op 29 april 2007 eindelijk voet in Het Berenbos. De beren, drie jonge mannetjes, verbleven in een gesloten gemeentelijke dierentuin in Rustavi, een stad ten zuiden van de Georgische hoofdstad Tbilisi. De dierentuin waar ze verbleven werd in 2006 gesloten en de beren waren de laatst overgebleven dieren. Wegens gebrek aan financiële middelen om de beren te verzorgen, zag de eigenaar in euthanasie nog de enige oplossing.

In Georgische gevangenschap 

Gelukkig kon Bears in Mind een reddingsoperatie in touw zetten, samen met hun Georgische partnerorganisatie NACRES. Er werd ook een oproep gedaan op de Nederlandse televisie, het transport van de beren vormde de belangrijkste en grootste kostenpost. Bears in Mind moest een eigen chartervliegtuig inclusief piloten regelen om de beren naar Nederland te vliegen, omdat transport met een reguliere vliegmaatschappij niet mogelijk was. Eind 2006 werd er overweldigend gereageerd op de noodkreet om de drie beren uit Georgië van een wisse dood te redden en kon de reis, na het verkrijgen van de vergunningen, beginnen!

De beren vlogen met een Russisch vrachtvliegtuig (Antonov 12) direct van Tbilisi naar Maastricht. Vanaf daar ging de reis verder met een vrachtwagen. Eenmaal aangekomen in Het Berenbos in Rhenen mochten de beren een paar weken in de quarantaineverblijven bijkomen. Ze werden uitvoerig onderzocht door de dierenarts, hun gebitten werden nagekeken en ze werden gecastreerd. We willen immers niet nog meer beren in Het Berenbos! In de zomer van 2007 gingen de drie, Duuk, Diesel en Igor, samen Het Berenbos in en zijn sindsdien onafscheidelijk geweest. Begin 2015 hebben we Diesel helaas moeten laten inslapen omdat hij ernstig ziek was.

Duuk en Igor in Het Berenbos!

 

De berenhel Kormisosh

Jachtstation Kormisosh lag diep in het prachtige Rhodope gebergte in het zuiden van Bulgarije. In de berenfokkerij werden tot 1993 beren gefokt en uitgezet in het jachtgebied zodat er op ze gejaagd kon worden. Berenjacht werd verboden toen de bruine beer in Bulgarije een beschermde diersoort werd. Het lot van de dieren die vanaf dat moment in de betonnen bakken van Kormisosh leefden, werd onzeker. De steun vanuit de overheid voor de verzorging viel weg.
Samen met haar lokale partner, Balkani Wildlife Society (BWS), maakte Bears in Mind zich hard om een beter leven voor de overgebleven 14 beren te realiseren. Door financiële steun van Bears in Mind kregen de dieren betere voeding en regelmatig bezoek van een dierenarts. Jarenlang onderhandelde Bears in Mind met het verantwoordelijke Bulgaarse ministerie om toestemming te krijgen de dieren daar weg te halen. Ondertussen ‘draaiden de beren rondjes’ in de afgrijselijke betonnen bakken en werden langzaam ‘gek’.

De beren gevangen in de Bulgaarse berenfokkerij

In mei 2012 kreeg Bears in Mind groen licht van de Bulgaarse overheid om de beren in Kormisosh buiten Bulgarije op te vangen. Geen gemakkelijke taak, maar het is uiteindelijk toch gelukt! Beren werden in Engeland, België, Duitsland en Nederland geplaatst.
Hoogtepunt was uiteraard de aankomst van Maria en Pesho in 2014 in Het Berenbos. Vooral Maria was er slecht aan toe. Zij werd vlak voor het jachtverbod in Kormisosh geboren en draaide daar 21 jaar lang rondjes in een kaal betonnen verblijf. Een zwaar getraumatiseerde beer die na twee maanden van intensieve zorg en aandacht klaar was om samen met Pesho Het Berenbos te gaan verkennen. Een paar maanden later kwamen ook Keta en Mincho uit Kormisosh aan. De komst van deze twee beren betekende dat Kormisosh eindelijk leeg was en ontmanteld kon worden. Een einde aan de berenhel was een feit!

Het is inmiddels duidelijk dat de vier Bulgaarse beren zwaar te lijden hebben gehad in Kormisosh. Nog altijd zijn ze niet helemaal op hun gemak in Het Berenbos, tussen de andere bewoners. Beer Keta is helaas op 8 augustus 2019 overleden. De overgebleven drie krijgen nog altijd extra aandacht van de verzorgers en het gaat stapje voor stapje beter met ze. 

De aankomst van de beren bij Het Berenbos in Rhenen (links) // beer Keta in quarantaine in Het Berenbos (rechts)